|
O ogromnym wpływie jaki na
nasze samopoczucie ma sposób odżywiania i jakość spożywanych pokarmów,
uświadamia sobie coraz więcej ludzi. Masowe wykorzystywanie nawozów
sztucznych do produkcji rolnej doprowadziło do tego, że przeciętnemu
konsumentowi łatwiej jest rozsmakowywać się w najbardziej egzotycznych
potrawach, ograniczać się do spożywania wyłącznie warzyw, owoców lub
produktów zbożowych niż po prostu zjeść zdrowy, odżywczy posiłek. W
"Słonecznej Osadzie" od wielu lat prowadzimy sad, pasiekę i ogrody, są one
dla nas całorocznym źródłem ekologicznie czystych i zdrowych produktów.
Pracując przy nich
nauczyliśmy się korzystać:
- ze wspomagającego
oddziaływania faz księżyca,
- organicznej mocy kompostów,
- świadomego planowania ogrodów (płodozmian, sąsiedztwo roślin).
Oprócz hodowli najbardziej popularnych warzyw udało nam się na stałe
wprowadzić do naszego menu: szparagi, skorzonerę, cykorię, pasternak, buraka
liściastego i selera naciowego.
W sadzie rośnie w tej chwili około 200 drzewek i krzewów owocowych:
jabłonie, śliwki, wiśnie, morele, brzoskwinie, agrest, porzeczki. Posiadamy
stare, bardzo smaczne odmiany Renety Szarej i Złotej, Arapy, Zorzy i
Antonówki.
Na zimę część plonów przechowujemy w piwnicy, część suszymy i
zaprawiamy robiąc smaczne powidła, susz i kiszonki (np. z jabłek, śliwek,
ogórków, kalarepy, marchwi i czosnku).
Z nazbyt dojrzałych owoców robimy domowe wino.
W kuchni wykorzystujemy liczne gatunki ziół, które zbieramy na
pobliskich łąkach.
Służą one jako przyprawy i do parzenia ziołowych herbat.
Z myślą o zdrowiu naszym i gości, z ekologicznych warzyw i owoców
także przygotowujemy posiłki wegetariańskie. Specjalnością naszej kuchni
jest ciemny, ziołowy chleb własnego wypieku.
W prowadzonym przez nas gospodarstwie ogromne znaczenie ma
segregacja odpadów, część ich kompostujemy (odpady organiczne i popiół),
część spalamy (odpady papierowe), a część wykorzystujemy powtórnie
(opakowania szklane i z tworzyw sztucznych).
Generalnie, we wszystkich naszych poczynaniach staramy się
świadomie i oszczędnie wykorzystywać dobra uzyskiwane dzięki otaczającej nas
przyrodzie. |
|