"Słoneczna Osada" jako ośrodek ekologiczny.

     

   O ogromnym wpływie jaki na nasze samopoczucie ma sposób odżywiania i jakość spożywanych pokarmów, uświadamia sobie coraz więcej ludzi. Masowe wykorzystywanie nawozów sztucznych do produkcji rolnej doprowadziło do tego, że przeciętnemu konsumentowi łatwiej jest rozsmakowywać się w najbardziej egzotycznych potrawach, ograniczać się do spożywania wyłącznie warzyw, owoców lub produktów zbożowych niż po prostu zjeść zdrowy, odżywczy posiłek. W "Słonecznej Osadzie" od wielu lat prowadzimy sad, pasiekę i ogrody, są one dla nas całorocznym źródłem ekologicznie czystych i zdrowych produktów.

Pracując przy nich nauczyliśmy się korzystać:

- ze wspomagającego oddziaływania faz księżyca,
- organicznej mocy kompostów,
- świadomego planowania ogrodów (płodozmian, sąsiedztwo roślin).
Oprócz hodowli najbardziej popularnych warzyw udało nam się na stałe wprowadzić do naszego menu: szparagi, skorzonerę, cykorię, pasternak, buraka liściastego i selera naciowego.
W sadzie rośnie w tej chwili około 200 drzewek i krzewów owocowych: jabłonie, śliwki, wiśnie, morele, brzoskwinie, agrest, porzeczki. Posiadamy stare, bardzo smaczne odmiany Renety Szarej i Złotej, Arapy, Zorzy i Antonówki.
   Na zimę część plonów przechowujemy w piwnicy, część suszymy i zaprawiamy robiąc smaczne powidła, susz i kiszonki (np. z jabłek, śliwek, ogórków, kalarepy, marchwi i czosnku).
Z nazbyt dojrzałych owoców robimy domowe wino.
   W kuchni wykorzystujemy liczne gatunki ziół, które zbieramy na pobliskich łąkach.
Służą one jako przyprawy i do parzenia ziołowych herbat.
   Z myślą o zdrowiu naszym i gości, z ekologicznych warzyw i owoców także przygotowujemy posiłki wegetariańskie. Specjalnością naszej kuchni jest ciemny, ziołowy chleb własnego wypieku.
   W prowadzonym przez nas gospodarstwie ogromne znaczenie ma segregacja odpadów, część ich kompostujemy (odpady organiczne i popiół), część spalamy (odpady papierowe), a część wykorzystujemy powtórnie (opakowania szklane i z tworzyw sztucznych).
   Generalnie, we wszystkich naszych poczynaniach staramy się świadomie i oszczędnie wykorzystywać dobra uzyskiwane dzięki otaczającej nas przyrodzie.

 

 

Powrót na stronę główną